Az Ebony Afrikai Kulturális, Művészeti és Emberi Jogi Egyesület 2010 tavaszán alakult újjá azzal a céllal, hogy népszerűsítse az afrikai kultúrát Magyarországon, valamint aktívan részt vállaljon az itt élő afrikai diaszpóra összefogásában, érdekképviseletében és jogvédelmében.
 

2010-ben több nagyszabású programot is szerveztünk azzal a céllal, hogy felhívjuk az emberek figyelmét arra a munkára, amit a különböző szervezetek végeznek a szegénység, a kirekesztés és a társadalmi igazságtalanságok felszámolása terén a harmadik világban és hazánkban egyaránt.

Az Antirasszista Világnap alkalmából ingyenesen látogatható filmhetet szervezett az egyesület 2010. március 21-27 között. A vetítéseken a rasszizmus, a rabszolgaság, az apartheid, a diszkrimináció témáját feldolgozó, különleges dokumentum- és játékfilmek voltak láthatóak. A filmek között dél-afrikai, nigériai, amerikai, brit és más európai országok alkotóinak munkái szerepeltek. A vetítések után minden nap kötetlen beszélgetés volt a látottakról.

„Mit kapsz, ha adsz” címmel Humanitárius Napot szerveztünk 2010. augusztus 19-én 16 órától a Gödör Klubban. A rendezvény ideje alatt az érdeklődők közelebbről megismerhették a humanitárius munkát, a résztvevő szervezetek tevékenységét, valamint azokat az országokat, területeket, amelyeknek a legnagyobb szüksége van a segítségre. Fotókiállítás mutatta be a magyarországi árvízkor és a haiti földrengéskor zajló segítő munkát, a fotók segítségével a látogatók megismerhették a kongói orvos missziót, valamint egy válogatás volt látható azokból a gyerekrajzokból, amelyek a szegénységről készültek a Szegénység és Társadalmi Kirekesztés Elleni Küzdelem Európai Évéhez kapcsolódóan. A harmadik világban folyó segélyezésről, a humanitárius krízishelyzetek kezeléséről, és az ott folyó munkáról láthattak filmeket az érdeklődők. A FAO – Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet standján aláírást gyűjtött az éhezés ellen az “1 milliárd éhező” című kommunikációs és média kampány keretében, melynek célja az volt, hogy a petíciót minél több ember írja alá, felhívva ezzel a kormányok figyelmét, hogy az éhezés megszüntetését prioritásként kezeljék.

A Szegénység Elleni Küzdelem Világnapja alkalmából Tégy a szegénység ellen! napot szerveztünk 2010. október 17-én, vasárnap 14 órától a Tűzraktérben. A rendezvény ideje alatt az érdeklődők közelebbről megismerhették a résztvevő több mint 20 szervezet munkáját. Látható volt a Menhely Alapítvány „Fedél Nélkül” című kiállítása, „Ki-tekint-Ő” címmel pedig szocioképekből volt egy összeállítás. „A szegénység relatív – példák Kongóból”, valamint a „Szomáliai menekültek Kenyában” című fotókiállítás az afrikai emberek mindennapjait mutatta be, de látható volt az Afrikai-Magyar Egyesület Kelet-Kongói orvosi missziójáról is egy összeállítás. Az Afrikai Művészet Csoport jóvoltából a mozambiki batikművészetet ismerhették meg az érdeklődők.
A harmadik világban folyó szegénységellenes munkáról, a kenyai árvaházban zajló életről, a humanitárius turizmusról, az afrikai ponyvaosztásról, önkéntes orvosi missziókról, valamint a Budapest-Bamako Rally humanitárius programjáról szóló filmeket lehetett megnézni a délután folyamán. A FAO – Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet standján aláírást gyűjtött az éhezés ellen az “1 milliárd éhező” című kommunikációs és média kampány keretében, melynek célja az volt, hogy a petíciót minél több ember írja alá, felhívva ezzel a kormányok figyelmét, hogy az éhezés megszüntetését prioritásként kezeljék. A szakmai rendezvények mellett kulturális programok is várták az érdeklődőket. Az AHA – Hajléktalan színház Romhányi József és hajléktalan költők verseit adta elő, valamint bemutatkozott az Oltalom Kulturális Kör is. Volt örömzene dobokkal az Afrobreakz előadásában, afro tánc workshop, flamenco táncelőadás, jóga és capoeira bemutató, hastánc, bollywoodi táncbemutató, tűzzsonglőrök, a gyerekeket pedig kézműves foglalkozások, Ribizli bohóc és bűvészbemutató várta. Este fellépet a Babylon Bellydance Company, a Riddim Colony, a Reggaester, Spirulina La Luna, valamint a Tilos Rádió DJ-i, DJ Doppler, DJ Nixon, DJ Slicz, Stant, I. Ration szórakoztatták a közönséget. 

 

Az Ebony Afrikai Egyesület a Tégy a Szegénység Ellen Napon indított el adománygyűjtő akcióját, a SHOES 4 AFRICA - CIPŐT AFRIKÁNAKcímű kampányát.Az akció célja, hogy az összegyűlt cipőket olyan helyekre juttassuk el, ahol a legnagyobb szükség van rájuk. 

 

 

Ingyenes jogsegélyszolgálat indult 2010 szeptemberében az egyesület szervezésében bevándorlóknak, menekülteknek vagy már az országunkban élő letelepedni szándékozóknak az Afrika Centrumban. Az ügyfélfogadási időben jogi tanácsot lehetett kérni a schengeni és három hónapot meghaladó tartózkodásra jogosító vízumok, tartózkodási és letelepedési engedély igénylésének feltételeiről. A jogsegélyszolgálaton képzett szakember segített magyar állampolgárok harmadik országbeli családtagjai számára tartózkodási, illetve állandó tartózkodási kártya, valamint állampolgársági kérelmek beadásában. A tanácsadáson foglalkoztunk menekültügyi kérdésekkel is, úgy, mint a menekültként, oltalmazottként vagy menedékesként történő elismerés iránti kérelmek, illetve az ilyen kérelmeket elutasító határozatok elleni kereseti kérelmek. Tájékoztatást kaphattak az érdeklődők a befogadó állomáson illetve a magánszálláson élő menekülteknek és oltalmazottaknak adható ellátásokról és támogatásokról is.

Az Ebony Egyesület a tavalyi év során elindította a Kolibri Nemzetközi Készségfejlesztő és Zöld Játszóházat, ahol kéthetente vártuk a kicsiket változatos játékokkal, kézműves foglalkozásokkal, sok zenével és tánccal. A gyerekek a játszóházban megismerkedhettek az afrikai kontinens szokásaival, hagyományaival, kézműves technikáival, népmeséivel, táncaival. A közös dobolás során afrikai ritmusokat tanulhattak meg a gyerekek, kipróbálhatták az afrikai ütőhangszereket, és mondókákat is tanulhattak. Nigéria Függetlenségének Napja alkalmából például Nigériai Napot tartottunk, ahol a gyerekek a kézműves foglalkozásokon nigériai hagyományos viseletbe öltöztethető kisfiú vagy kislány babát készíthettek el, valamint hagyományos nigériai motívumokkal díszített maszkot csinálhattak, amiben később táncolhattak is a gyerekek. A játszóházban nagy hangsúlyt fektettünk a korai nyelvi képzésre, azért az angol nyelvi foglalkozás keretében a kicsik ritmusos angol mondókákat tanulhattak meg. Fontosnak tartottuk, hogy a játszóházban is megismerkedjenek a gyerekek a környezetünk védelemének fontosságával, ezért minden alkalommal környezetvédelmi foglalkozással is vártuk a kicsiket. Fedezd fel a természetet! címmel például természetvédelmi nap tartottuk,ahol a gyerekek megismerkedhettek az élővilág sokszínűségével, az állatos dominó, a fa állatos kirakó és a kutyás memória játékok segítségével pedig felfedezhették az állatvilágot. A Magyar Természetvédők Szövetsége, a WWF Magyarország és a Duna Ipoly Nemzeti Park jóvoltából pedig matricát, képeslapot, könyvjelzőt, lufit és természetvédelmi újságot kaptak az érdeklődők.

Az Ebony Egyesület a saját szervezésű programok mellett részt vett számos más, Afrikához kapcsolódó rendezvényen is. Így például 2010. május 23-án vasárnap 14 órától a Tűzraktérben megrendezett Afrika Ünnepe elnevezésű programon, amit az Afrika Platform szervezett az Afrikai Egységszervezet (Organization of African Unity) megalakulásának évfordulója alkalmából. Ehhez kapcsolódóan május 26-án 18-tól éjjel 1óráig az Afrikai Magyar Egyesület és az Ebony Afrika Egyesüet közös szervezésében Afrika Magyar Szemmel - Dokumentumfilmek Éjszakája került megrendezésre az Afrikai Magyar Egyesület székházában. Az egyesület ott volt a Fővárosi Állat- és Növénykert Madagaszkár Házának ünnepélyes megnyitóján is, aminek keretében számos, Afrikával foglalkozó szervezet is bemutatkozott.

2011 őszén Gasztonómiai Kalandozások Afrikában címmel újraindítottuk a Közel Afrikához Klubot, ahol Afrika klutúrájáról, hagyományairól, gasztronómiájáról hallhatnak az érdeklődők minden hónapban érdekes előadásokat.