Mondj nemet a gyűlöletre! – és tegyél meg mindent, hogy senki ne válhasson gyűlöletbeszéd vagy gyűlöletcselekmény áldozatává.

 

2013-ban indítottuk útjára Mondj nemet a gyűlöletre! című kampányunkat, hogy felhívjuk az emberek figyelmét arra, mindenki tehet a kirekesztés, az idegengyűlölet ellen.

A kampány 2013-as őszi időszakában elsősorban középiskolákba látogattunk el, hogy rendhagyó osztályfőnöki óra keretében beszélgessünk a fiatalokkal a rasszizmusról, kirekesztésről, a gyűlöletbeszéd és gyűlöletcselekmények különböző megnyilvánulási formáiról.

Az órán először a diszkrimináció, idegengyűlölet, rasszizmus és gyűlöletcselekmény szavak jelentését jártuk körbe a fiatalok aktív bevonásával. Ezt követően levetítettük nekik a Who’s bad? című, egyesületünk által készített kisfilm első részét, ami a további beszélgetés alapját adta.

A rövidfilm egy afrikai orvostanhallgatóról szól, aki gyűlölet bűncselekmény áldozata lesz. A támadás során megsérül a gerince, és örök életére sánta marad. Évekkel később, már mint praktizáló orvos egy baleset szemtanúja lesz. Egy embert elüti az autó, aki életveszélyes sérüléseket szenved, és az orvos az egyedüli, aki a baleset helyszínén tartózkodik. Az orvos rájön, hogy a baleset áldozata ugyanaz a férfi, aki néhány évvel ezelőtt felelős volt az ő bántalmazásáért. Könnyű volt felismerni a különleges tetoválásáról a nyakán. Az orvosnak élete legnehezebb döntését kell meghozni: álljon bosszút és hagyja meghalni, vagy segítsen neki?

 

A film első része itt véget ér. A vetítés után megkérdeztük a diákokat, ők mit tettek volna a doktor helyében. Élénk vita alakult ki általában a fiatalok között, hogy mit kellene, és mit tehet az orvos ebben az esetben. Szó esett általában az orvosi esküről, a felelősségről, a bosszúról, az emberi gyarlóságról és a megbocsátás képességéről.

 

A foglalkozás utolsó részében arra buzdítottuk a fiatalokat, gondolkodjanak el azon, milyen felelőssége van általában az egyénnek a közösség tagjaként, illetve személy szerint, abban, hogy közösen megelőzzük a gyűlöletcselekményeket. Arról is beszélgettünk, hogy a tétlenség is bűn, hiszen ezzel hallgatólagosan eltűrjük az erőszakot. Fontos, hogy mindenki felismerje, személyesen is tud tenni a diszkrimináció, a rasszizmus és a gyűlöletcselekmények ellen. Bátorítottuk a foglalkozáson résztvevőket arra, hogy ha van saját tapasztalatuk, élményük ebben a témában, osszák meg a társaikkal, és használják erre a közösségi média felületeket is.

 

Létrehoztunk egy „Mondj nemet a gyűlöletre! – Say NO to hate” elnevezésű Facebook oldalt, ahol folyamatosan posztolunk olyan tartalmakat, amelyek az idegengyűlölet, a rasszizmus és a gyűlöletcselekmény elleni harcra buzdítanak. Másokat is arra ösztönzünk, hogy osszák meg ezeket a posztokat és töltsenek fel hasonló tartalmakat.