CinemAfrique Filmklub – Albert Schweitzer: Egy élet Afrikáért

 

Albert Schweitzer: Egy élet Afrikáértcímű filmet vetítjük a CinemAfrique Filmklubban 2012. november7-én szerdán 18,30-tól a Savannah Afrikai Étterem különtermében (Bp. 1074 Dohány utca 40. bejárat a Nyár utca felől).

 

Az Egy élet Afrikáért című film Albert Schweitzer élettörténetét mutatja be. 1949 – Albert Schweitzer „Az élet tisztelete” filozófiájának köszönhetően, amelyet az afrikai Lambarénében lévő őserdei kórházában valósított meg, az egyik legtöbbek által csodált ember a világon. Az Egyesült Államokban koncertekkel és előadásokkal gyűjt adományokat Lambaréné számára. Először szimpátiával és nagyvonalú támogatással találkozik, később azonban egyre több nehézségbe ütközik. Ellenségei rágalmazó hadjáratba kezdenek, mellyel Schweitzer életművének kétségbevonását akarják elérni, így a doktor afrikai kórházát hirtelen a bezárás veszélye fenyegeti. Ám orvosai támogatásával és betegei szeretetével felvértezve felveszi a harcot Lambaréné megmentéséért.

A belépés ingyenes.

 

A filmklubon résztvevők ingyenesen beléphetnek az aznap esti Reggae Partyra, illetve akik a programon részt vesznek és aznap a Savannah Afrikai Étteremben vacsoráznak, az ételek árából 10% kedvezményt kapnak!

 

CinemAfrique Filmklub – 2012. november7. szerda 18,30óra

Albert Schweitzer – Egy élet Afrikáért (Albert Schweitzer – Ein leben für Afrika)

színes, magyarul beszélő, német, dél-afrikai filmdráma, 109 perc, 2009

Savannah Afrikai Étterem különterme

Budapest 1074 Dohány utca 40. (bejárat a Nyár utca felől)

 

További információ:

Pákay Viktória

06-70-341-1849

info@ebony.hu

www.ebony.mlap.hu

 

 

Hontalanul Afrikában – CinemAfrique Filmklub

 

A Hontalanul Afrikában című filmet vetítjük a májusi CinemAfrique Filmklubban 2012. május 9-én szerdán 18 órától a Savannah Afrikai Étterem különtermében (Bp. 1074 Dohány utca 40. bejárat a Nyár utca felől).

 

Walter Redlich, hivatása gyakorlásától eltiltott zsidó ügyvéd, 1938-ban menekül el Leobschützből Kelet-Afrikába, és az utolsó pillanatban még maga után tudja hozni feleségét, Jettelt és ötéves kislányát, Reginát. Walter elhatározza, hogy új életet kezd az országban, amely megóvta őt és családját a legrosszabbtól. A szülők nehezen alkalmazkodnak a körülményekhez, a nélkülözéshez, szenvednek a honvágytól és a kitaszítottságtól. Kislányuk, Regina, azonban hamar beilleszkedik az új, számára izgalmas világba. Gyorsan megadja magát Afrika varázsának, a lenyűgöző természetnek, az embereknek, rítusaiknak, hagyományaiknak. A magányos farmon Owuor, a háziszolga a család barátja és támasza lesz. Waltert behívják a hadsereghez, Regina pedig az internátusba jár, vágyakozva várva a szünidőt, amelyet a szüleivel tölt az egykori előkelő szálloda, a Hove Court egyik kis szobájában. A szálló az európai emigránsok menedékévé válik. A tizenkét, Afrikában töltött év alatt a családtagok a beilleszkedési nehézségek, az igaz barátság, a szerelem és a hazaszeretet kérdéseire választ keresve válnak érett felnőttekké. A film Stefanie Zweig Hontalanul Afrikában című önéletrajzi regénye alapján készült.

 

A belépés ingyenes.

 

CinemAfrique Filmklub – 2012. május 9. szerda 18 óra

Hontalanul Afrikában (Nirgendwo in Afrika)

színes, magyarul beszélő, német filmdráma, 136 perc, 2001

Savannah Étterem különterme

Budapest 1074 Dohány utca 40. (bejárat a Nyár utca felől)

 

További információ:

Pákay Viktória

06-70-341-1849

info@ebony.hu

www.ebony.mlap.hu

 

 

CinemAfrique Filmklub

 

A Véres Gyémánt című filmet vetítjük a következő CinemAfrique Filmklubban 2012. április 11-én szerdán 18 órától a Savannah Étterem különtermében (Bp. 1074 Dohány utca 40. bejárat a Nyár utca felől).

 

Sierra Leone. E hazánknál is kisebb ország a Nyugat-Afrikai partvidéken, Libéria és Guinea közé ékelődött föld, a huszadik század egyik legvéresebb polgárháborújának lett a szinonimája. A közel tíz évig tartó konfliktus ötvenezer ember halálát okozta, és százezreket tett földönfutóvá. A Véres Gyémánt ezt a hazánkban alig ismert tébolyt dolgozza fel. A történet főszereplői egy fehér zsoldos (Leonardo DiCaprio) és egy fekete halász (Djimon Hounsou), akiket a sors egymás útjába sodor, akik a szörnyűségek közepette megismerik egymás életét, és a döntő pillanatban kiderül, képesek-e meghalni egymásért.

A film után beszélgetést tartunk Szegő Andor Afrika kutató vezetésével.

 

A belépés ingyenes.

 

CinemAfrique Filmklub – 2012. április 11. szerda 18 óra

Véres Gyémánt (Blood Diamond), színes, magyarul beszélő, amerikai-német akcióthriller, 143 perc, 2006

Savannah Étterem különterme

Budapest 1074 Dohány utca 40. (bejárat a Nyár utca felől)

 

További információ:

Pákay Viktória

06-70-341-1849

info@ebony.hu

www.ebony.mlap.hu

www.savannah.hu

 

Antirasszista Filmhét – 2012. március 21-27.

 

 

 

Ingyenesen látogatható filmhetet szervez az Antirasszista Világnap alkalmából az Ebony Afrikai Egyesület 2012. március 21-27. között a Savannah Afrikai Étterem különtermében (Bp. 1074 Dohány u. 40. bejárat a Nyár utca felől).

A vetítéseken a rasszizmus, az apartheid, a diszkrimináció témáját feldolgozó, dokumentum- és játékfilmek lesznek láthatóak. A filmhét március 21-én, szerdán egy kerekasztal-beszélgetéssel kezdődik, ahol szakemberek segítségével járjuk körbe a rasszizmus és rasszizmus ellni küzdelem témáját.

A rendezvényen való részvétel ingyenes.

 

A rendezvény helyszíne

Savannah Afrikai Étterem különterme

Budapest 1074 Dohány utca 40. (bejárat a Nyár utca felől)

 

Részletes program:

 

2012. március 21. szerda 18 óra

Kerekasztal-beszélgetés a rasszizmus elleni küzdelemről

Meghívott vendégek:

Büchler Tamás – Izraeli Kulturális Központ ifjúsági programjainak koordinátora

Ekiudoko Miriam – Ebony Afrikai Egyesület elnöke

Szegő Andor – moderátor, a Civil Rádió munkatára, Afrika kutató

 

Az a „legszebb” a rasszizmusban, hogy bármily furán hangzik, rendkívül demokratikus folyamat. Egy tuszinak ugyanakkora morális alapja van kijelenteni, hogy felsőbbrendű egy hutunál, mint annak a hutunak, aki csótánynak nevezi a tuszikat. Minden embernek a földön rendelkezésére áll a rasszizmus fegyvertára. Van szájunk, amivel (t)uszíthatunk, van nem is egy, két mutató ujjunk, amivel rábökhetünk valakire, és ha mindez nem lenne elég, van két lábunk, amivel bele rúghatunk a másikba.

Ebből is látszik, hogy a kirekesztés mindannyiunk ügye, hogy a szögesdrót melyik oldalára kerülünk, a történelem bizarr kockajátékának az eredménye. Beszéljünk erről a kérdésről, próbáljunk legalább rést ütni azon a szögesdróton!

 

2012. március 22. csütörtök 18 óra

The History of Racism I-III. BBC sorozata (2007)

 

Angol nyelvű dokumentumfilm a rasszizmus történetéről.

 

2012. március 23. péntek 18 óra

A Társaság a Szabadságjogokért filmjei:

Jogtalanul

Miért hoz egy önkormányzat rendeletet arról, hogy tíz után minden szórakozóhelynek be kell zárnia ott, ahol egyetlen szórakozóhely nyílt, amely történetesen roma? Hogyan vádolnak meg valakit azzal, hogy 700 kiló fát tolt a biciklijén? Hogyan minősítik vaklármának mikor egy egész utca tanúsítja, hogy fegyvert fogtak egy terhes asszonyra? Hogyan zárhatnak börtönbe egy szülőpárt, mert két gyerekük nem járt iskolába? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel foglalkozik a film.

 

Árnyékjelentés a gyöngyöspatai eseményekről

A 2011-es Gyöngyöspatai eseményekről a TASZ árnyékjelentést és összefoglaló filmet készített. Gyöngyöspatán paramilitáris szervezetek rendfenntartás címén heteken át megfélemlítés alatt tartották a roma lakosságot. A hatóságok sokáig egyáltalán nem léptek fel a szélsőségesekkel szemben. Ebben a filmben röviden összefoglalják a történteket.

 

Kilakoltatások miatt az ombudsmanhoz fordult a TASZ és a ERRC

A Társaság a Szabadságjogokért és az Európai Roma Jogok Központja (European Roma Rights Center, ERRC) közös beadvánnyal fordult Szabó Mátéhoz, az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosához abból a célból, hogy folytasson le vizsgálatot és adjon ki állásfoglalást mélyszegénységben élő emberek elkerülhetetlen hajléktalanságát eredményező, önkormányzati bérlakásokból történő kilakoltatása kapcsán. A nagy számú, mélyszegénységben élő embert érintő kilakoltatások komoly társadalompolitikai következményekkel is járnak, hiszen a rászorult, utcára kerülő családok, emberek nagy része számára ez visszavonhatatlan hajléktalanná válást eredményez. Ezeket a kérdéseket járja körbe ez a rövidfilm.

 

2012. március 24. szombat 18 óra

Kiálts szabadságért!(Cry Freedom) színes, feliratos, angol filmdráma, 151 perc, 1987

 

A film két ember felejthetetlen barátságát mutatja be. A feszültséget és terrort, amely Dél-Afrikát jellemezte, megrendítő erővel tárja elénk Richard Attenborough filmje a fekete polgárjogi harcosról, Steve Bikoról (Denzel Washington) és a liberális fehér újságíróról, Donald Woodsról (Kevin Kline), aki az életét teszi kockára azért, hogy Biko történetét a világ elé tárja. Ebben a nagy erejű, érzelmekkel teli, felzaklató filmben Woods lassanként Biko szemével kezdi látni az apartheid valódi szörnyűségeit. Mikor a dél-afrikai hatóságok úgy tekintenek Bikora, mint a kormány legveszedelmesebb ellenségére, a rendőrség letartóztatja és elnémítja őt. Woods elhatározza, nem engedi, hogy Bikot elnémítsák. Bár házi őrizetben van, vállalja a veszélyt, hogy elmenekülve Dél-Afrikából, a világ tudomására hozza Biko szívszorító történetét. A menekülés igaz kalandja felkavaró történet egy ember legördögibb és legemberibb cselekedetéről.

A filmvetítés után beszélgetés lesz, amit Szegő Andor Afrika-kutató vezet.

 

2012. március 26. hétfő 18 óra

Élj és boldogulj(Va, vis et deviens) színes, feliratos, francia-izraeli-olasz-belga filmdráma, 140 perc, 2005

 

1984-ben a Moszad amerikai segítséggel a szudáni menekülttáborok infernójából több ezer etiópiai zsidó gyereket menekített Izraelbe. A kilencéves főhős számára csak egyetlen módon biztosíthat jobb jövőt keresztény édesanyja, úgy, ha azt vallja, hogy fia "falasa", azaz etiópiai zsidó. A gyereket a többiekkel együtt Izraelbe viszik, ahol egy Tel-Avivban élő francia szefárd család örökbe fogadja. A fiú izraeli élete tele van rettegéssel. Attól tart, hogy kiderül az igazság a származásáról. Új identitása az iskolában, a családban, egyéb kapcsolataiban számtalan lelki probléma elé állítja. Kicsoda is ő valójában, mit keres ő Izraelben? - teszi fel magának a megválaszolhatatlan kérdést. Eközben az afrikai édesanya titokban abban reménykedik, hogy egyszer még újra láthatja fiát.

 

2012. március 27. kedd 18 óra

Hotel Ruanda(Hotel Rwanda) színes, feliratos, amerikai-angol-olasz-dél-afrikai filmdráma, 121 perc, 2004

1994-ben az emberiség történetének egyik legszörnyűbb kegyetlensége zajlott Ruandában, melyről azonban a modern világ majdhogynem tudomást sem vett. Három hónap leforgása alatt egymillió embert mészároltak le. A könyörtelen történések közepette egy hétköznapi ember családja iránti szeretetétől vezérelve, nem hétköznapi bátorságról tesz tanúbizonyságot: több mint ezer reményvesztett menekülő honfitársa életét menti meg azzal, hogy menedéket nyújt nekik az általa vezetett hotelben.

A megrázó igaz történet középpontjában egy olyan ember bátorsága áll, aki szembe mert szállni az 1994-es ruandai összecsapás barbár kegyetlenségével.

 

További információ:

Pákay Viktória

06-70-341-1849

info@ebony.hu

www.ebony.mlap.hu

 

 

CinemAfrique Filmklub

 

Az utolsó skót király című filmmel kezdődött el a CinemAfrique Filmklub 2012. február 22-én szerdán 18 órától a Savannah Étterem különtermében.

Az utolsó skót király Idi Amin ugandai diktátor történetét meséli el. Főhőse egy fiatal skót orvos, aki Ugandába megy szerencsét próbálni, és barátságba kerül Aminnal. A film Giles Foden nagysikerű könyv adaptációja. A 2005-ös filmben nyújtott alakításáért Forrest Whitaker Oscar díjat kapott, Amin bravúros megjelenítéséért. A film eredeti helyszíneken készült, és mint oly sok mindennek a világban, ennek is van magyar vonatkozása. A filmrendező Kevin Macdonald nagyapja ugyanis a Miskolcról elszármazó, Oscar-díjas forgatókönyvíró, filmkészítő Pressburger Imre.

 

A vetítés után érdekes beszélgetés zajlott a filmről, Ugandáról, az afrikai diktátorokról, amit Szegő Andor Afrika kutató vezetett.

 

Idi Amin nyomában - Szegő Andor írása 

 

A 20.század második fele alapjaiban írta át az afrikai kontinens történelmét. A gyarmati nagyhatalmak sorban adták át a kormányzást a függetlenné vált afrikai országoknak.

Kontinens szerte milliók ünnepelték a „mát” és reméltek egy boldog „holnapot”

Ez volt az  „afrooptimizmus” időszaka. Az újszülött államok eufóriája azonban nem tartott sokáig. A beígért gazdasági fellendülés szinte mindenhol elmaradt, a frissen megválasztott elnökök és vezetők mindent megtettek, hogy bebetonozzák hatalmukat. Uganda esete kiválóan modellezi ezt a korszakot. Milton Obote az 1962-ben véget ért brit uralom után négy évig töltötte be a miniszterelnöki posztot, majd hatvanhatban kinevezte magát az ország teljhatalmú elnökének. Hogy hatalma biztos lábakon álljon, a fontos és bizalmi pozíciókba saját törzsének tagjait nevezte ki, retteget titkosszolgálatát unokatestvére vezette. Obote uralma 1971-ben ért véget, ekkor Idi Amin, a hadsereg tisztje (aki addig Obote-t szolgálta, és nem tudott elszámolni a hadseregnek nagyobb összegekkel) csapataival puccsot hajtott végre. A változást országszerte üdvözölték, az ugandaiak úgy érezték, még egy esélyt kaptak a boldogulásra. Amin kezdetben meglepően szelíden kormányzott, politikai foglyokat engedett ki a börtönökből, az új rezsimet hamar elfogadta Izrael és az Egyesült Államok. Ahogy telt az idő, Amin egyre jobban ráérzett a hatalom ízére, és kezdte elveszteni a kontrollját. Izrael ellen fordult, és expedíciós sereget küldött a hetvenhármas arab-izraeli háborúba. Palesztinbarát külpolitikát folytatott, megismerkedett Arafáttal, és jó barátságba került Kadhaffival. Obote mintájára ő is abból a törzsből verbuválta vezetőit, amelyikből származott. Minisztereinek katonai rangot és egyenruhát adott, magának pedig kiutalta az összes kitüntetést, ami csak lehetséges volt. És mégis, valamiben különbözött a többi afrikai zsarnoktól. Elnökként is imádta saját autóit vezetni, gyermekien mosolygott, és integetett, ha boldog volt. Sohasem múlt el a sport iránti szenvedélye (évekig nehézsúlyú boksz bajnok volt). Ámokfutásába belerokkant az ország. Kinevezte magát Skócia királyának, és katonáit kockásszoknyába öltöztette. Az Ugandában élő több tízezer fős indiai diaszpórát kiutasította az országból, javaikat pedig szétosztotta önmaga és hívei között. A kereskedő-értelmiségi réteg megszűnésével tovább romlott a helyzet, és hogy Amin tartsa az államilag szabályozott árakat, megverette azokat az árusokat, akik nem tartották azokat. Mindig tudott meglepetéssel szolgálni. Több alkalommal büszkélkedett hallgatóságának, hogy evett már emberhúst, és kilátásba helyezte, hogy szobrot állít Hitlernek (ebben a Szovjetunió akadályozta, meg amely kilátásba helyezte, hogy beszüntetik Uganda fegyverrel való ellátását). Idi Amin vesztét katonai mivolta okozta. Fejébe vette, hogy Afrika-szerte hódításba kezd, távlati tervei között szerepelt Dél-Afrika felszabadítása. Kezdésnek a szomszédos Tanzániát választotta. A két ország között az évek alatt elmérgesedett a viszony, mivel Obotét befogadta a tanzán elnök, Nyerere, és bázist adott az Amin ellen harcoló gerilláknak. A Tanzánia elleni invázió hatalmas fiaskó volt. Miután visszaverték a támadást, (egyes feljegyzések szerint a tanzán sereg mindössze egy tankot vesztett) ellentámadás indult Uganda ellen, amelyből az említett, Amin ellenes irreguláris csapatok is kivették a részüket. Kaddhafi az utolsó pillanatig próbált barátján segíteni, 3000 fős válogatott sereget küldött, mindhiába. Amin rémuralma 8 év után véget ért, háromszáz ezer ember halt meg ez idő alatt.