Fedezze fel Kelet-Afrikát az Ebony Afrikai Egyesület családi napján

 

Kelet-Afrika színes világát, valamint Teleki Sámuel felfedező életútját ismerhetik meg az érdeklődők 2015. november 7-én a Teleki Sámuel nyomában – Kelet-Afrika felfedezése című egész napos családi fesztiválon az Öntödei Múzeumban az Ebony Afrikai Egyesület szervezésében.

 

A rendezvényen változatos programokkal várjuk a kicsiket és nagyokat egyaránt. A gyerek a Teleki Sámuel játszóházban ismerhetik meg a nagy utazó életét, Kelet-Afrikát, valamint kézműves foglalkozásokon vehetnek részt. Lesz hangszerbemutató, ahol a vállalkozó kedvűek maguk is kipróbálhatják a dobokat, djembe-ket; és afrikai táncház, ahol a gyerekek afrikai állatokat utánoznak, és elsajátíthatják a kelet-afrikai táncok alaplépéseit.

 

A fesztiválon bemutatkozik az Ebony Afrikai Egyesület Fair Trade – Afrikai Művészet programja is, amelynek keretében az Ebony gondozásában lévő DLHAMBO – Mozambiki Batikművészeti Egyesület kiállítását láthatják az érdeklődők.

 

A felnőttek Borsos Balázs kutatóval beszélgethetnek Teleki Sámuel jelentőségéről, illetve Gasztronómia kalandozás Kelet-Afrikában címmel gasztronómiai előadást hallhatnak az érdeklődők a kelet-afrikai konyha jellegzetes alapanyagiról, ételeiről.

 

Afrikai viselet bemutatót is láthatnak a résztvevők, ahol afrikai modellek mutatják be a legszebb népviseleteket és modern afrikai ruhákat.

 

A fesztivált a Serengeti Troupe magával ragadó kelet-afrikai zenei koncertje zárja.

 

A rendezvényen megtalálhatóak lesznek az Afrikával foglalkozó civil szervezetek standjai is, ahol az érdeklődök megismerhetik a kiállítók munkáját, az afrikai-magyar kapcsolatokat és a sokszínű afrikai kultúrát. A programot tovább színesíti az autentikus, elsősorban kelet-afrikai tárgyak vására.

 

 

 

Részletes program:

 

10.00 Megnyitó

10.15  Afrikai dobosok felvonulása

11.00  Borsos Balázs: Mégis, kinek az érdeme? Gróf Teleki Samu és Ludwig von Höhnel szerepe a Teleki-expedíció eredményeiben

11.30  Hangszerbemutató és kipróbálás

12.00  Afrikai táncház

13.00  Gasztronómiai kalandozás Kelet-Afrikában

14.00  Hangszerbemutató és kipróbálás

14.30  Afrikai viselet bemutató

15.30  Serengeti Troup koncert

 

10.00-16.00 folyamatosan

- Teleki Sámuel játszóház és kézműves foglalkozások

- DLHAMBO – Mozambiki Batikművészeti Egyesület kiállítása és vására

- Gyerek rajzkiállítás kiállítás Kelet-Afrikáról és Teleki Sámuelről

- Afrikai Szabóság – vásár

- Afrikai civil szervezetek és a Madagaszkári Konzulátus bemutatkozása és standjai

 

Teleki Sámuel nyomában – Kelet-Afrika Felfedezése című kétnapos családi fesztivállal szeretne tisztelegi az Ebony Afrikai Egyesület a nagy Afrika-utazó, gróf Teleki Sámuel előtt, aki 170 éve, 1845. november 1-én született Sáromberkén.

Teleki Sámuel 1886. és 1888. között több mint 3000 km-es utat tett meg Kelet-Afrikában, ő fedezte fel és nevezte el Rudolf trónörökösről a Rudolf-tavat, Rudolf feleségéről, Stefánia belga hercegnőről pedig a Stefánia-tavat. Elsőként jutott fel a Kilimandzsárón az 5310 méteres magasságig, majd később a Kenya-hegy megmászásakor elsőként érte el a hóhatárt, a 4680 méteres magasságot.

Az expedíció érdeme, hogy ismeretlen vagy alig ismert törzsekről, népcsoportokról közölt máig forrásértékű, hiteles híradásokat. Teleki az út során egyedülálló fotódokumentációt készített, valamint közel 400 db-ból álló tárgyi etnográfiai anyagot gyűjtött, mely a Magyar Néprajzi Múzeum afrikai gyűjteményének alapjává vált.

 

A rendezvény a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

 

Teleki Sámuel nyomában – Kelet-Afrika felfedezése családi nap és fesztivál

2015. november 7. szombat 10-16 óráig

Öntödei Múzeum

1027 Budapest, Bem József u. 20.

 

További információ:

Pákay Viktória

06 20 235 6604

info@ebony.hu

 

 

 

 

Antirasszista Világnap
Magyarország és a demográfiai változások

2015. március 21. szombat
Művelődési Szint (Müszi)

Budapest 1085 Blaha Lujza tér 1. 

 A Szubjektív Értékek Alapítvány immáron 15 éve szervezi az ENSZ által 1966-ban kijelölt Antirasszista Világnap rendezvényeit. 2014-ben Budapest „Buli negyedében” 4 külön helyszínen tartottunk kulturális és szakmai programokat, amely közel 4000 résztvevőt vonzott be, zömében 18-35 év közötti fiatalokat.

A 2015-ös esemény, melyet az Ebony Afrikai Egyesület a Reményt a Gyermekeknek Közhasznú Egyesület és a Phiren Amenca szervezetekkel közösen szervezünk, helyet kíván adni többek között a No Hate Speech workshopnak valamint két moderált kerekasztal-beszélgetésnek. Vendégeinket arra kértük fel, hogy fejtsék ki véleményüket a migráció, gyűlöletbeszéd és a roma integráció témái kapcsán. 

12:30 – Civil Expo

14:00 – No Hate Speech Workshop

14:00 – Európa Tanács Élő könyvtár

16:30 – Sajtótájékoztató

17:00 – Megnyitó 
Budapest Európai Ifjúsági Központ, No Hate Speech kampánybizottság, Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, Szubjektív Értékek Alapítvány, Reményt a Gyermekeknek Közhasznú Egyesület

17:30 - Gyűlölet-bűncselekmények helyzete Magyarországon – kerekasztal beszélgetés
Demeter Áron, Amnesty International; dr. Tóth László, Alapvető Jogok Biztosának Hivatala; Buzás Géza, Phiren Amenca Nemzetközi Hálózat; Orbán Balázs, Századvég Alapítvány; Dr. Répássy Róbert parlamenti államtitkár, Miriam Ekiudoko, Ebony Egyesület 

19:00 - Magyarország és a demográfiai változások – kerekasztal beszélgetés 
Meghívott résztvevők: Korózs Lajos országgyűlési képviselő (MSZP), Niedermüller Péter alelnök, Európai Parlamenti képviselő (DK), Révész Máriusz országgyűlési képviselő (FIDESZ-KDNP), Szél Bernadett társelnök (LMP).

20:30 – Song-óra Csoport Ráhangolás az összehangolódásra
Vendég: Der Reimteufel (D) - Zene A Rasszizmus Ellen koncert

Az Antirasszista Világnap kapcsán a Wall Free Europe és a No Hate Speech Mozgalom nemzetközi fotókiállítása lesz megtekinthető a MÜSZI-ben. 

A Világnapról
http://hu.wikipedia.org/wiki/A_faji_megkülönböztetés_elleni_küzdelem_nemzetközi_napja

A No Hate Speech mozgalomról
http://nohatespeechmozgalom.hu/

Az Ebony Egyesületről
http://www.savannah.hu/hu/rolunk/ebony-afrikai-egyesulet/

Zene A Rasszizmus Ellen mozgalomról
http://www.zare.hu/

A Reményt a Gyermekeknek Közhasznú Egyesületről
http://remenytagyermekeknek.hu/

 

 

 

Mit taníthat fehér ember Afrikában? 

 Egy magyar önkéntes tapasztalatai a Közel Afrikához Klubban

 

 

Milyen hosszú és rövid távú segítséget adhatnak európai önkéntesek az afrikaiaknak? – többek között erről is beszélni fog Belicza Bea az őszi szezonnyitó Közel Afrikához Klubban 2014. október 8-án 18 órától az Ebony Afrikai Egyesület szervezésében a Savannah Afrikai-Karibi Étterem különtermében (1074 Bp. Dohány utca 40.).

 

Belicza Bea fél évet töltött Mozambikban és Nigériában, mint önkéntes, ebben a két nagyon különböző országban szerzett tapasztalatairól tart vetítéssel egybekötött élménybeszámolót a Közel Afrikához Klubban.

Önkéntesként Bea hamar megtanulta, hogy a segélyezés nem fenntartható hosszú távon, hathatós segítséget az oktatás jelent, ugyanakkor mindig vannak égető problémák, amelynek a megoldása ott és akkor fontos. Mennyi tudást és tapasztalatot lehet átadni egy rövidtávú önkéntes programban, és ennek van-e hosszú távú hatása arra az adott közösségre nézve - ezeket a kérdéseket feszegeti Belicza Bea előadásában.

 

A belépés ingyenes.

 

A Közel Afrikához Klub után a programon résztvevők a Savannah Afrikai-Karibi Étteremben az ételek árából 10% kedvezményt kapnak!

 

Mit taníthat fehér ember Afrikában? – egy magyar önkéntes tapasztalatai a Közel Afrikához Klubban

2014. október 8. szerda 18,00 óra

Savannah Afrikai-Karibi Étterem különterme

Budapest 1074 Dohány utca 40. (bejárat a Nyár utca felől)

 

További információ:

Pákay Viktória

06-70-341-1849

info@ebony.hu

www.ebony.mlap.hu

 

www.savannah.hu

 

 

Összefogás a gyűlöletcselekmények ellen

 

Összefogás a gyűlöletcselekmények ellen címmel indult el szeptember 1-vel az Ebony Afrikai Egyesület új projektje.

Hazánkban az elmúlt években érezhetően megnőtt az előítéletes indokból elkövetett, ún. gyűlölet-bűncselekmények száma. Ez a legsúlyosabban többek között a menekülteket és bevándorlókat érinti. Ugyanakkor nem alakult ki még hatékony mechanizmus az esetek kezelésére, az áldozatok támogatása nem megfelelő módon történik. Nagy a látencia, az áldozatok sokszor fel sem ismerik, ha előítéletes indítékból követnek el velük szemben bűncselekményt.

Projektünk elsődleges célja éppen ezért az, hogy azoknak a civil szervezeteknek adjuk segítséget ezen esetek kezeléséhez, akik közvetlenül kapcsolatban vannak az áldozatokkal vagy a potenciális áldozatokkal. A projekt a migráns és kisebbségekkel foglalkozó szervezetek széles körű összefogását és együttműködését kezdeményezi a gyűlölet-bűncselekmények visszaszorítása, az áldozatok segítése érdekében.

A program három fő tevékenység köré csoportosul: Kerekasztal-beszélgetések szervezése; Módszertani és szakmai anyagok összeállítása; „Képzők képzése” tréning.

 

A programnak létre fogunk hozni egy önálló honlapot, valamint Facebook oldalt is, ahol elérhetőek lesznek a projekt részletei, friss hírek, az elkészült szakmai anyagok pedig letölthetőek lesznek.

További információ: info@ebony.hu

 

A projektet a Norvég Civil Alap támogatja. 

 

 

Gyökerek és utak – Ifjúsági akciótervező találkozó és tréning 

 

Magyar és mozambiki fiatalok részvételével, Budapesten és Maputóban egy időben zajlott le nagy sikerrel a Gyökerek és utak című ifjúsági találkozó július 31-én és augusztus 1-én a Savannah Étteremben. Az Ebony Afrikai Egyesület és a mozambiki DLHAMBO által szervezett rendezvény célja az volt, hogy megismertesse a fiatalokkal a mozambiki kultúrát és művészetet, valamint segítséget kapjanak közös projektek tervezéséhez és megvalósításához. Mind a két nap élő skype kapcsolatot létesítettünk Maputoval, hogy az ottani tréning résztvevőit is megismerhessük, és elinduljon a fiatalok között egy párbeszéd.

A magyarországi találkozó első napján még az ismerkedésé volt a főszerep. Ekiudoko Miriam, az egyesület elnöke köszöntötte a résztvevő fiatalokat, bemutatta a programot, a rendezvény céljait, valamint az Ebony Afrikai Egyesületet. Ezt követően a tréning két vezetője Ubaldo Langane és Viczay Zsuzsa, majd a találkozó többi résztvevője mutatkozott be. Zala-Szabó Dia beszélt a Fair Trade-Afrikai Művészeti Programról, az mozambiki művészetről, ezen belül is a batikművészetről. Ubaldo Langane Mozambik mindennapjairól, kultúrájáról, az ott élő emberekről mesélt. Ubaldo mozambiki származású és 20 éve él Magyarországon. Idén, hosszú idő után először látogatott hazájába, az ottani élményeiről, tapasztalatairól is beszámolt a résztvevőknek.

Az ismerkedés és a finom, nyugat-afrikai ebédet követően délután már belevágtunk a komolyabb munkába. Először skype kapcsolatot létesítettünk Maputoval, bemutatkoztak egymásnak a magyar és mozambiki tréning résztvevői, és elmondták egymásnak, hogyan telt a délelőtt, milyen munkát végeztek.

Ezt követően arról beszélgettünk, hogyan mutatnánk be maputoi kollégáinknak Magyarországot, és elkészítettünk egy rajzot is, amire néhány olyan jellegzetességet rajzoltunk le, mint pl. a Balaton, Túró Rudi, magyar bor, hozzá kolbász és szalonna, ami jellemzi szerintünk hazánkat. A pénteki napot egy újabb skpe kapcsolással zártuk.

Szombaton két nagy témát jártunk körbe. Először a fenntarthatóságról, a fair trade kereskedelemről, a környezettudatos szemléletmódról és arról beszélgettünk, mi mit tehetünk azért, hogy megóvjuk a környezetünket. Megosztottuk egymással tapasztalatainkat, és hoztunk fel pozitív és negatív példákat. Ezt követően Viczay Zsuzsa mutatta be az Európai Önkéntes Szolgálatot (EVS), az ehhez kapcsolódó pályázati lehetőséget. Utána a forrásteremtés lehetséges módjairól és a projekttervezés legfontosabb lépéseiről beszélt.

Ebéd után még egyszer összekapcsolódtunk a maputoi tréning résztvevőivel. Az elmúlt két nap tanulságainak összegzésével zártuk az ifjúsági találkozót.

 

 

A találkozó az Ebony Afrikai Kulturális Művészeti és Emberi Jogi Egyesület és a mozambiki DLHAMBO Associacao Cultural para o Desenvolvimento közös szervezésében az Európa Tanács Észak-Dél Központjának támogatásával valósult meg. 

 

 

 

Mozambik - Magyarország: Gyökerek és Utak

 

Két napos, Budapesten és Maputoban egy időben megtartott ifjúsági akciótervező találkozót és tréninget tart az Ebony Afrikai Egyesület és amozambiki DLHAMBO 14 és 35 év közötti fiataloknak. Az augusztus 1-én és 2-án rendezett találkozón mozambiki és magyar fiatalok ismerkedhetnek meg egymással, valamint eszközöket kapnak a kezükbe ahhoz, hogy közös tevékenységeket tervezzenek és valósítsanak meg. A magyarországi és mozambiki fiatalok interneten (skype, videoskype) lesznek kapcsolatban egymással a találkozó ideje alatt, valamint skype kapcsolatot létesítünk Nairobival, a WFTO (World Fair Trade Organisation) afrikai ernyőszervezetének (WFTO-Africa) igazgatójával.

A találkozóra különösen nagy örömmel várjuk azokat a jelentkezőket, akik mozambiki gyökerekkel (is) rendelkeznek

 

A találkozókat vezetik:

Ubaldo Langane(Youth Leader) és Viczay Zsuzsa (Youth) - BUDAPEST

Dohnal Ada (Youth Leader) és Diovargildio Vasco Filimao Chauque (Youth) - MAPUTO

 

Tervezett programok:

Augusztus 1. péntek, 10.30-17.30:

Mozambik művészete, kultúrája, a Fair Trade - Afrikai Művészet Program, valamint az Ebony Afrikai Egyesület bemutatkozása

Kulturális gyökereink és útkereső lehetőségeink.

Afrika-Európa: nemzetközi önkéntesség fiatalok számára (European Voluntary Service), nemzetközi ifjúsági csere programok (Youth Exchange), grassroots sportprogramok (Erasmus+), Afrika-Európa Ifjúsági Találkozó.

Fair Trade konzultáció Outah Bernard-dal, a WFTO-Africa igazgatójával.

 

Augusztus 2. szombat, 10.30-17.30:

Workshopok:

-          Hogyan tervezzünk projektet?

-          Hogyan tudunk forrást találni terveink megvalósításához?

-          Akciótervezés!

Maputo-Budapest közös ifjúsági akcióterv elkészítése.

 

 

Ha Te is szeretnél velünk tartani augusztus első hétvégéjén, küldd el a jelentkezésedet az info@ebony.hue-mail címre.

 

A találkozó az Ebony Afrikai Kulturális Művészeti és Emberi Jogi Egyesület és a mozambiki DLHAMBO Associacao Cultural para o Desenvolvimento közös szervezésében az Európa Tanács Észak-Dél Központjának támogatásával valósul meg.

 

Ifjúsági akciótervező találkozó és tréning

Helyszín: Savannah Afrikai-Karibi Étterem

Budapest, 1074 Dohány utca 40.

Maputo

Időpont: 2014. Augusztus 1-2 10.30-17.30

 

Jelentkezés és további információ

Pákay Viktória

06-70-341-1849

info@ebony.hu

 

 

Zenei fesztivál a sokszínűség és a tolerancia jegyében

 

 

Első ízben rendezi meg a Diversity In Harmony – Music Unites Concerts – A Zene Összehoz elnevezésű zenei fesztivált 2013. április 12-én pénteken az A38-as hajón az Ebony Afrikai Egyesület és a Black Diamond Entertainment. A tolerancia jegyében zajló fesztiválon fellép a világhírű RnB énekesnő, Truth Hurts (USA), aki először ad koncertet Magyarországon.

 

A rendezvény célja megmutatni, hogy a sokszínűség nem csak a zenében és a színpadon teremthet összhangot, hanem a mindennapi életben is. A rendezvényen más ismert hazai és nemzetközi előadók is fellépnek.

 

Szárvendég: Truth Hurts (USA). Az RnB énekesnő Addictive című dalával vált világhírűvé 2005-ben.

A fesztiválon fellép még G Ras és a Riddim Colony, Mohamed Fatima, LL Junior, Skeeny Boy és a Cloud 9+, Dani Murungi, Bobby, Dirty A és Mamoh.

A koncertek után a rendezvény After Party-val folytatódik a Savannah Music Club-ban. A lemezjátszók mögött Deejay Bishop és DJ Black Cell, valamint vendég DJ-k: DJ Nadir és DJ Double D.

 

Jegyek a koncertre: elővételben 2.700 Ft, a helyszínen 3.200 Ft

Jegyek válthatóak az A38 hajón, valamint a Savannah Afrikai Étterem és Music Club-ban.

Online jegyvásárlás: www.a38.hu

Az after partyra a belépő 1.000 Ft.

Érvényes koncertjeggyel rendelkezőknek a belépés ingyenes.

 

A műsorváltozás jogát fenntartjuk.

 

Diversity In Harmony – Music Unites Concerts

A Zene Összehoz

Időpont: 2013. április 12. péntek 18:00-22:00

Helyszín: A38 Hajó (Petőfi Híd budai hídfő)

www.a38.hu, www.ebony.mlap.hu

Facebook: Diversity In Harmony, A38

 

After Party 23:00-tól

Helyszín: Savannah Music Club (1074 Budapest, Dohány utca 40, bejárat a Nyár utcából)

www.savannah.hu

Facebook: Savannah Music Club, Savannah Restaurant

 

További információ: 

Pákay Viktória

06-70-341-1849

info@ebony.hu

 

 

Háttér-információ:

Truth Hurts RnB énekesnő és dalszerző Shari Watson néven látta meg a napvilágot 1971. október 10-én az Egyesült Államok-beli St. Louis-ban, Missouri államban. 2000-ben szerződött Dr Dre Aftermath Entertainment nevű kiadójához. 2001-ben Busta Rhymes „Break Ya Neck” című slágerében debütált háttérénekesként. 2002-ben jelent meg első szóló albuma, a Thruthfully Speaking. Az albumon olyan hírességek szerepeltek, mint R Kelly, Timbaland, Hi-Tek, vagy DJ Quik. Az album debütáló dala, az „Addictive” hamar a slágerlisták élére került. Ugyanebben az évben részt vett a Smokin’ Grooves turnén, ahol többek között Laurin Hill, az Outcast, a The Roots, a Jurassic 5 és Erykah Badu is felléptek. Szerepelt Jay-Z és Eve albumain is. 2004-ben jelent meg második albuma, Ready Now címmel. 2010-ben készült el Smoke című maxi lemeze.

 

 

 

Gasztronómiai kalandozások a Karib-tengeren

 

A karibi konyha sokszínű világával ismerkedhetnek meg az érdeklődők a következő Közel Afrikához Klubban 2012. november 21-én, szerdán 18,30-tól az Ebony Egyesület szervezésében a Savannah Afrikai Étterem különtermében (Bp. 1074 Dohány utca 40., bejárat a Nyár utca felől).

 

 

A következő gasztronómiai kalandozás során a sokszínű és igen változatos karibi konyhát ismerhetik meg az érdeklődők a Közel Afrikához Klubban. Az előadás során megtudhatják, hogyan alakult ki a karibi konyha, milyen hatások érték és alakították a gasztronómiai hagyományaikat. Bemutatásra kerülnek a Karib-tenger különböző térségeinek jellegzetes ételei, illetve, milyen különbségek és hasonlóságok vannak az egyes területek főzési technikáiban és ételeiben. Az előadás során megismerhetjük a tipikus karibi ételeket, és azt is megtudhatjuk, milyen fűszerekből áll a jerk fűszerkeverék.

Az klub háziasszonya Ekiudoko Miriam

A belépés ingyenes.

 

A délutáni programon résztvevők, akik  aznap a Savannah Afrikai Étteremben vacsoráznak, az ételek árából 10% kedvezményt kapnak!

 

Gasztronómiai kalandozások a Karib-tengeren – Közel Afrikához Klub

2012. november 21. szerda 18,30 óra

Savannah Afrikai Étterem különterme

Budapest 1074 Dohány utca 40. (bejárat a Nyár utca felől)

 

További információ:

Pákay Viktória

06-70-341-1849

info@ebony.hu

www.ebony.mlap.hu

www.savannah.hu